Mer snö i Bjärnum

Här kommer då den avslutande delen av promenaden från i förrgår. På den första bilden ser ni Bjärnums gamla tågstation som nu ska rustas upp, för pågatågen ska börja stanna här 2013 är det tänkt!

Näst sista bilden är "mitt" hus. Ja, det är ju inte mitt, det är mina föräldrars... men det är där jag bor i alla fall.

Stationen
Snö
Utsikt
Snö
Slättaröd
Slättaröd
Trä
Hus
Buske

Gamla möbelfabriker i Bjärnum

Bilder från gårdagens promenad på några gamla möbelfabriker i Bjärnum. En gång i tiden fanns det över 40 möbelfabriker i lilla Bjärnum enligt wikipedia. Nu finns det inte många kvar...

Öde
Öde
Öde
Öde
Öde
Öde
Öde
Öde
Öde
Öde

Ett snöigt Bjärnum

Idag kände jag att jag verkligen behövde gå ut och fota lite, så jag tog en liten promenad med kameran! Tyvärr så snöade det lite hela tiden vilket var lite jobbigt eftersom jag inte vill få snö på kameran (550D'n är inte lika vädertålig som 1D'n) och gick och höll vänsterhanden över kameran hela tiden för att skydda den. Jag tog med min kameraryggsäck med alla objektiven, men jag lät mitt 35mm f/2.0 sitta på kameran hela tiden, så det var egentligen onödigt att da med den, men man vet ju aldrig om man skulle behöva byta objektiv! 

Jag har nu hela 28 redigerade bilder som alla vill läggas upp här på bloggen, men jag tror nog att jag får sortera bort några av dom, annars blir det för mycket! Men det kommer nog upp ett par tre stycken inlägg med bilder från idag tror jag. Jag lägger upp bilderna i den ordning jag fotade dom, så, här är del 1 av promenaden: 

Snö
Snö
Snö
Snö
Maskin
Musikteaterskolan

Avslutar med en bild på Bjärnums Musikteaterskola dit min vän Frida ska söka till nästa höst! Hoppas att hon kommer in! Var ett par år sen jag träffade henne sist, så det hade ju varit trevligt om hon blir skåning till nästa höst!

Färger!

När vädret ser ut som det gör (mörkt, grått och snöslask) så behövs det lite ljus och färg i tillvaron! Därför får det idag bli några bilder från arkivet på detta fina träd utanför BTH i Ronneby där jag pluggade tidigare. Alla dessa fina höstfärger på ett och samma träd! :) 

Imorgon börjar jag skolan redan 8.15... inte så kul. Dessutom tror jag att jag håller på att bli sjuk, så vi får se om det ens blir någon skola för mig imorgon :(

Blad
Blad
Blad
Blad

Vatten

Droppe

Tråkigt väder!

Blomma
Blad
Blad
Fler bilder kommer imorgon!

Varför har jag inte bloggat på sistone?

Ja, det kanske är en fråga ni ställer er? Det beror på flera saker: Jag har varit i skolan, det har varit dåligt väder och så har Sara upptagit större delen av min vakna tid de senaste tre dagarna! Så om ni saknar mina bilder så tycker jag ni ska skriva ett brev där ni klagar till HKR, Sara och... Gud! (Eller Peter Kondrup?)

Titta hur min besöksstatistik har sett ut de senaste dagarna! Jag måste skärpa mig! Jag måste fota! Jag VILL fota! Jag vet dock inte Vad jag ska fota! 

statistik

Svar

Nu tänkte jag svara på frågorna från frågestunden, men vi börjar med ännu en "freelensing"-bild, fast denna gång på ett lite annat sätt, nämligen med objektivet bak och fram framför kameran, vilket resulterar i betydligt bättre förstoringsgrad och närgräns än när objektivet sitter på kameran som det ska. Bilden föreställer en bit av en enkrona, och är fotad med kitobjektivet på 18mm handhållet framför kameran.

Mynt

Här kommer svaren på frågestunden. Det var inte så många som ställde frågor (vilket jag inte hade väntat mig heller). Som tur var kom Sara med en hel hög med frågor, så det blev åtminstone en del att svara på!

Favoritobjektiv?
Av de objektiv jag äger så är det nog mitt 85mm f/1.8. Visserligen använder jag mitt 35mm oftare, men det beror på att det är en mer användbar brännvidd i många situationer. 

Vart vill du komma med din fotografering?
Jag har egentligen inget direkt mål med mitt fotograferande. Jag fotar för att jag tycker det är roligt! Men visst hade det varit roligt att kunna tjäna lite pengar genom att ta fotojobb! Tror däremot inte att jag skulle klara av att göra det på heltid, utan det hade i så fall få vara en hobbyverksamhet vid sidan av något annat.

Varför började du fotografera?
Jag började fota med familjens digitala kompaktkamera 2002 och tyckte det var roligt helt enkelt!

Vilka är dina favoritbloggar?
Oj vilken svår fråga! Jag tror inte jag kan svara på den, det är så olika från dag till dag, haha :P

Hur länge har du hållit på med fotografering?
Sedan 2002. Med digital systemkamera sedan 2004. 

Vad blir ditt nästa köp till kameran?
Jag har ingen aning. Just nu känns det mest som att nästa fotorelaterade inköp bli just en kamera. Det är det jag vill åtminstone, men om jag inte skulle råka vinna på lotto så lär det inte bli av på ett bra tag! 

Har du fotat analogt nångång?
Ja, någon enstaka rulle film har jag fotat, men det är verkligen inte mycket! Skulle vilja fota mer med film för det kan bli så fint. Det kan verkligen bli en helt annan känsla i bilderna om man fotar med film. Tyvärr är det ganska dyrt (per bild) att fota med film.

Hur har du lärt dig att fota?
Jag är helt självlärd. Jag har läst mycket på olika sidor på nätet, och provat mig fram!

Fotar du helmanuellt eller använder du något av de förinställda programmen?
När jag började fota med systemkamera 2004 så körde jag nästan bara manuellt för att lära mig inställningar och sådant ordentligt, men efter ett tag gick jag över till att fota i "Av"-läget (bländarprioritet, "A" på Nikon) eftersom det främst är bländaren jag vill ha kontroll över. Både på min dåvarande kamera, eos 300D, och på min nuvarande, 550D, finns tyvärr bara ett inmatningshjul, vilket gör det jobbigare att köra manuellt. På min 1D är det enklare eftersom det finns två inmatningshjul. Använder förmodligen Av-läget till 95% av mina bilder. För det mesta av ren lathet! 

Har du någon favoritbild som du själv har tagit?
Nej, inte precis. Jag är väääldigt sällan nöjd med mina egna bilder, och jag kan inte välja ut en bild som jag tycker är "bäst". 

Kommer det ngnsin dyka upp ngt mer under superskarp.com? Varför lägger du inte din blogg där?
Någon gång kanske det dyker upp något där. Jag har vid många tillfällen tänkt göra en enkel hemsida med lite bilder och kontaktinfo osv. men det har inte blivit av, än. Bloggen får ligga kvar där den ligger. Tycker att adressen fotoskarp.blogg.se är ganska enkel att komma ihåg (fast vad spelar det för roll om man använder Bloglovin'?).

Vad tar du dom flesta korten med? Jag har för mig att du hade en Canon 550d.. Jag funderar på att köpa en, är den bra finns de ngt dåligt? är autofokusen bra?
Ja, jag har en 550D som jag vann på smartson.se i somras! Jag har även en 1D och en 300D, men de används inte så ofta (1D'n använder jag ibland när jag behöver en snabb kamera, eller bara för skoj skull eftersom jag tycker den är roligare att fota med. 300D'n används i princip aldrig eftersom 550D'n är bättre än den på alla punkter). 550D'n är en helt okej nybörjarkamera, och de flesta recensioner ger den bra betyg.
Visst finns det dåliga saker med den (beroende på hur känslig man är och vilka krav man har). Sökaren är liten, autofokusen är lite seg och inte alltid helt träffsäker, seriebildstagningen är ganska långsam, kameran känns inte så välbyggd och har ett för litet grepp. Men de negativa punkterna gäller mer eller mindre för alla systemkameror i den här prisklassen, och om man inte har fotat med en "proffskamera", eller någon digital systemkamera alls, tidigare så är det nog inget som stör.

Hur är skolan? :D
Skolan är väl sisådär halvseg för det mesta. Det är inte så hemskt mycket nu första terminen då mycket är "introduktionskurser", men det lär bli värre längre fram tyvärr. Vissa saker kan vara lite intressanta, men det mesta är ganska tråkigt... 
Och om någon undrar så pluggar jag alltså till IT-Drifttekniker på HKR (Högskolan Kristianstad) i Hässleholm (där HKRs alla IT-utbildningar ligger).Canon!

Tre bilder på min gamla fina 1D! Dessa är också tagna med kitobjektivet på 550D'n på 18mm och med samma teknik som de två senaste inläggen (freelensing). Som ni säkert ser på de två första bilderna iaf så ligger skärpan lite "konstigt" på kameran. Visst är kameran snygg!? Haha. Önskar att 550D'n var så välbyggd och rejäl som denna! Eller kanske snarare att jag haft en nyare 1D istället för 550D'n... 

Canon
Canon
Canon

Mer freelensingbilder

Här kommer lite fler bilder från idag! Jag kommer inte ihåg vilket/vilka objektiv de tre första bilderna är tagna med, men jag tror det är 35mm f/2. De två nedersta är kit-objektivet på 18mm. Alla bilder är tagna med bländaren vidöppen, och fokus låst på oändligheten. Skärpan hamnar dock betydligt närmre än oändligheten när man flyttar objektivet lite från kameran. Så till och med på bladen på de översta bilderna är objektivet fokuserat på oändligheten!

Märk skillnaden i hur skärpan ligger mellan den andra och tredje bilden! Exakt samma inställningar på kamera och objektiv, bara olika lutning på objektivet! 

På den fjärde bilden ser man hur skärpan ligger på vinbärsbusken i förgrunden samt på trädtoppen i bakgrunden.

Jag har ytterligare några bilder att visa senare (kanske imorgon). 

Glöm inte att ställa frågor till frågestunden!

Vinbär
Vinbär
Vinbär
Vinbär
Träd

Resultat av gårdagens "test"

Ja, vad var det då jag testade igår som jag skulle göra idag? Jo, något som kallas "freelensing". Man lossar helt enkelt objektivet från kameran och lutar det lite medan man tar bilden!

Det var ganska svårt att få till något bra och som gav en tydlig effekt. Till bilderna igår använda jag mig av kit-objektivet på 18mm, idag använde jag kit-objektivet, 35mm och 85mm. Ni kanske ser hur skärpeplanet inte ligger helt normalt på dessa bilderna?

På den översta bilden till exempel så är grenarna på trädet skarpa längst upp, medan stammen längst ner är suddig och att gräset närmast kameran också blivit skarpt. Skärpeplanet lutar alltså "innåt" i bilden istället för att ligga plant med sensorn som det normalt sett gör. Samma sak går att göra med ett tilt-shift-objektiv, fast med mycket precisare kontroll, bättre bildkvalité och utan att behöva ta loss objektivet från kameran...

Fler bilder kommer senare! 

Träd
Träd
Träd
Utsikt

Fokus

Några "testbilder". Ska testa mer imorgon. Exakt vad det är jag har testat och vad det är jag ska göra får ni se imorgon, om vädret tillåter! Dehär bilderna är kanske inte så värst roliga eller bra, men de var som sagt bara en test...

Dator
Dator
Dator
Dator

Mac vs BlueScreen

Mac vs. Windows BlueScreen... eh... Vista... 

Ja, sådär kan det gå. Jag skulle bara stänga av Windowsmaskinen, men det var lättare sagt än gjort! Blåskärm blev resultatet som ni kan se. Bilder tagna med Instagram / iPhone 3GS. 

Macen fukar fint däremot. Förutom frysningarna i början (som orsakades av Voddler visade det sig) så har den verkligen inte krånglat särskilt mycket. Känns väldigt skönt att ha en dator som fungerar som den ska! Gott om plats på skärmen är här också. Uppe till vänster är msn-kontaktlistan (Adium), nedanför den är Skype, till höger om de två programmen är webbläsaren (Safari), uppe till höger Tweetie (som är en väldigt bra Twitter-klient för Mac) och nedanför den är en msn-konversation. Som ni ser finns det dessutom ännu lite ledig plats kvar på skärmen! 2560*1440 pixlar är trevligt.

Mac
Blue

Frågestund!

Frågestund

Japp, jag tänkte som såhär: Eftersom jag är väldigt dålig på att skriva personliga saker här på bloggen så kanske det är någon som har några frågor, så jag kör på en liten frågestund! Den första i bloggens historia! Alla typer av frågor är välkomna, både fotorelaterade och personliga. Fråga på! Eftersom jag inte har så många läsare så får ni hemskt gärna ställa mer än en fråga! Jag har inget direkt slutdatum, utan är öppen för frågor tills jag tycker att jag fått in tillräckligt många.

Frågestunden är nu avslutad, svaren hittar ni HÄR.

Svartvit frost

Blad
Blad
Boll

Morgonpigg? Inte precis...

Tänk om jag varit lite morgonpigg? Då hade jag kunnat gå ut och fota soluppgången! Ett landskap helt täckt av frost precis innan, under och efter soluppgången, det hade varit nice. Men eftersom jag inte är så morgonpigg (och gick och la mig för sent igår) så blev det inte så...

Gräs
Gräs

Tips (dokumentär): Obamas fotograf

Tyvärr har det inte blivit något fotograferande de senaste dagarna, och det är tveksamt om jag kommer att hinna fota något idag heller eftersom jag håller på med en uppgift till skolan just nu. Istället tänkte jag tipsa om denna dokumentär jag såg igårkväll på svtplay, nämligen "Obamas fotograf", en dokumentär gjord av National Geographic som handlar om presidentens personliga fotograf, Pete Souza, som dokumenterar allt som händer i presidentens liv. Så om ni har 52 minuter ledig tid utan att ha något att göra så tycker jag definitivt att ni ska titta på denna dokumentär! 

Klicka HÄR (eller på bilden) för att komma till dokumentären på svtplay.se. Program på svtplay ligger uppe i en månad efter sändningstillfället, så denna film finns tillgänglig till och med den 4e december, så passa på att se den innan dess!


Tips: Instagram

Hallå! Jag tänkte bara tipsa om in iPhone-app som heter "Instagram". Med den tar man foton och kan sedan lägga på olika effekter för att efterlikna diverse filmtyper och kameror. Efter det kan man ladda upp bilderna direkt från appen till deras server och man kan följa och kommentera andras bilder. Sök på "Instagram" i appstore och ladda ner!

Här är några bilder jag tagit med Instagram.

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Bara två gamla bilder

Idag slutade jag skolan klockan 12, men tyvärr har det inte varit något fotoväder, så det blev inget fotande idag som jag hade tänkt. Imorgon ska det också bli dåligt väder, så det är väl viss risk att det inte blir något fotande då heller är jag rädd. Det blir ju tyvärr så vid den här tiden på året, och då blir ju givetvis bloggen också lidande i form av sämre uppdatering.

Istället lägger jag upp två gamla random bilder jag hittade när jag satt och bläddrade igenom gamla bilder i Lightroom. Den första är nog tagen hösten 2008 tror jag (2007 var det visst). Min brors bil (som han egentligen delar med mamma, men det är nästan bara han som kör den) utanför entren till idrottsplatsen här i Bjärnum. Den andra bilden är en av de första bilderna jag tog med min 1D i bilen på väg hem från Lund där jag köpte den. (Medvetet brusreducerad så att allt blir utsmetat!)

Saab
Saab

Sista bilderna från skogen

Idag har varit en grå och tråkig dag så egentligen skulle det behövas lite färgbilder här för att liva upp lite, meeen jag har ju redan lagt upp färgbilderna, så det fick bli svartvitt idag.

Eftersom jag inte kan komma på något vettigt att skriva här i bloggen så får det räcka med bilderna...

Skogen
Skogen
Skogen
Skogen
Skogen
Skogen

Orkar inte hitta på en rubrik...

Oj! Jag hade ju helt glömt bort att jag hade fler bilder kvar att lägga upp här ju, så det blev ett lite senare inlägg än vad jag hade tänkt mig... 

Idag gick jag upp tidigt och var i skolan redan klockan 9 (ja, det är tidigt jämfört med när vi annars börjar = 10.15 som tidigast)... bara för att få reda på att läraren av misstag skickat ut ett meddelande igår om att det var nån genomgång av nån tenta, men det gällde inte min klass! Så det var bara att köra hem igen... och sedan tillbaka till eftermiddagsföreläsning 15.15-17.00...

Skogen
Skogen
Skogen
Skogen
Skogen
Skogen


bloglovin


Välkommen till min fotoblogg. Jag heter Sebastian Skarp, är 27 år och bor i Åstorp, men är från Bjärnum. Jag jobbar på Apple Store på Väla utanför Helsingborg. Uppdateringen här är inte alltid den bästa, men när jag känner att jag har några nya bilder att dela med mig av så dyker de upp här.
RSS 2.0