Stationen

Två bilder från stationen i Hässleholm igår.

StationenStationen

Cruising i Hässleholm

Nu blir det kanske lite för många bilder igen, men bättre det än för få! Jag var bara där från strax innan fyra till klockan fem, men sen var batteriet nästan slut.Cruising

Cruising

Cruising

CruisingCruising

Cruising

Cruising

Cruising


Ny header

Edit: Jag bytte tillbaka till den gamla bilden igen, men med den nya texten "fotoblogg" istället.

Idag tog jag några självporträtt med tanken på att kunna byta ut den ca 4 år gamla bilden jag använde i min gamla header. Jag ändrade också texten "fotograf" till "fotoblogg" då det passar bättre för tillfället.

Jag är egentligen inte riktigt nöjd med bilden i headern, men av de jag tog var det i princip den enda som fungerade efter att jag hade missat att tänka på en viktig detalj när jag fotade, nämligen att inte kapa högerarmen i sidan av bilden. Bilden i headern var den enda där armen inte var kapad för högt upp.

Jag bytte även ut profilbilden mot en annan bild som är nästan identisk... inte så smart kanske, så det ska nog bytas igen snart, eller så byter jag tillbaka headerbilden mot den gamla igen.

Här är profilbilden i större format:

Självporträtt


Fotboll: Bjärnum-Röke 9-0

Vad ska man säga? Bjärnum utklassade Röke med 9-0! Ett par stolpträffar mindre och det hade kunnat bli tvåsiffrigt. Synd bara att inte Röke gjorde ett mål, för jag hade resultat 9-1 till Bjärnum på en av mina "resultatlotter" haha!

Första fotbollsmatchen med min 1D + 70-200 och det gick väl sisådär. 200mm är inte riktigt tillräckligt, och 4 megapixlar ger inte mycket att beskära heller. Och eftersom jag inte är van vid att fota fotboll så blev bilderna inte de bästa. Jag är ganska missnöjd med resultatet om jag ska vara ärlig. Men men, nu har jag fotat en match iaf! Vädret höll åtminstone ganska bra, och solen sken för det mesta. Det kom bara en liten skur i andra halvlek. Glad att jag slapp stå där i ösregn!

Här kommer några bilder från matchen. Ursäkta mängden... borde egentligen hålla mig till max 3-4st bilder i ett inlägg, men jag lägger upp fler ändå! Haha! ;)

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.Fotboll. Bjärnum-Röke 9-0.

Skurar påväg bort

Himmel

Som det ser ut nu så blir det fotbollsfoto om en timme! Det har regnat och varit uppehåll om vartannat hela dagen, men molnen rör sig fort och det är inga långa skurar, och nu verkar det värsta vara förbi enligt radarn. Däremot så blåser det väldigt mycket, men bara det blir uppehåll så!

Bild tagen för en liten stund sedan med min iPhone ut genom fönstret. Mörka moln, men solen skiner!

Bilder från matchen kommer ikväll!

Fotboll imorron? Om vädret tillåter.

Fotboll

Jaha, imorgon hade jag tänkt göra ett nytt försök att fota fotboll! Imorgon klockan 19.00 är det match mellan Bjärnum och Röke här nere i byn. Bilden ovan är från invigningen av konstgräsplanen.

Och förlåt igen för att jag inte lagt upp något på bloggen på länge, jag har helt enkelt inte fotat något! Jag måååste verkligen iväg någonstans, jag är hemmablind, jag hittar inget roligt att fota här hemma. Hur kul är Bjärnum på en skala liksom? Här finns inte mycket att fota. Åtminstone inget roligt.

Någon video om Lightroom blir det nog inte heller... jag testade att spela in en film, men det blev verkligen inte bra! Jag visste inte vad jag skulle säga! Haha, jag måste nog skriva manus först i så fall.

Men som sagt, fotbollsfoto imorgon förhoppningsvis! :)

Smartson.se - Testa 550D

Hallå!

Gå in på denhär sidan http://www.smartson.se/testpilot-550D.html och anmäl dig själv och en kompis för att få testa en Canon EOS 550D i en månad helt gratis, och efter testperioden få behålla kameran! Jag har registrerat mig och hoppas såklart på att bli utvald att få testa kameran. Skulle gärna ha en kamera man kan filma med, och med bättre bildkvalité än min gamla 1D.

Såhär skriver Smartson själva på sin sida:

"Smartson söker fyra Testpilotsteam med två Testpiloter vardera till Canons nya systemkamera EOS 550D. Samtliga åtta Testpiloter utrustas med en kamera.

Om du blir uttagen som testpilot får du testa kameran kostnadsfritt i en månads tid. Du förbinder dig endast att svara på ett webbaserat frågeformulär samt skriva i egen blogg eller i gemensam blogg som Smartson skapar åt Testpiloterna. Efter genomfört test får Testpiloterna behålla kameran.

Vi kommer även att genomföra en tävling mellan Testpilotsteamen där Smartsons användare får rösta på bästa stillbild och videoklipp. Canon står för alla fraktkostnader. Anmälningstiden går ut den 30:e maj 2010."

Så blev det varmt

Idag så blev det plötsligt riktigt varmt och soligt och fint! Det var trevligt med lite omväxling. Givetvis var det gräsklippning som gällde idag, och sedan har jag varit hos farmor och farfar för farmor fyller år idag. Det blev lite bilder här hemma efter gräsklippningen och några bilder hemma hos farmor och farfar. Inga speciella bilder precis, men ändå, nya bilder!

Bland annat så har våra körsbärsträd äntligen börjat blomma ordentligt! Så sent som igår hade endast några få blommor slagit ut, men med värmen och solen idag slog alla blommor ut på en gång!

Jag har inte gjort Lightroomvideon än... Ska se om jag kan göra den nån gång i veckan iaf!

KörsbärsblommaKörsbärsblommaBlomma


Fototorka

Krossat glas

Jaha, då har det gått flera dagar sedan jag sist uppdaterade bloggen, och inte ens nu kommer en ny bild, för jag har helt enkelt inte fotat på en vecka. Det blir ofta så nuförtiden. Här finns inget roligt att fota! Slättaröd är inte så stort, och nere i byn (Bjärnum) händer det inte mycket heller. Dessutom har ju vädret, som alltid är lätt att skylla på, inte varit så roligt på sistone, och tyvärr verkar det inte bli bättre (snarare sämre) de kommande dagarna... Men framförallt så skulle jag vilja fota någon annan stans! Jag skulle behöva lita variation och ombyte av miljö tror jag.

Lightroom 3 - brusreducering för höga iso

Har tyvärr inte fotat någonting idag heller! Illa jag vet! Men jag tänkte åtminstone få iväg ett inlägg innan jag går och lägger mig!

En snabb jämförelse i brusreducering mellan CameraRaw och Lightroom 3 Beta 2.

Min gamla Canon EOS 1D från 2001 är ju inte världens bästa på höga iso om man säger så... MEN med nya Lightroom 3 så blir den helt klart mer användbar på höga iso tack vare den nya brusreduceringen. Denna bild är tagen på kamerans max-iso: 3200. Inte så högt jämfört med nya kameror, men högt nog med tanke på kamerans ålder. (Egentligen är max-isot 1600, men det går välja 'high' som alltså är kameran som pressar bilden ett steg vilket ger 3200 iso).

Hela bilden, nedskalad till 650px bredd för att passa bloggen ser det helt okej ut efter en omgång i Lightroom 3! Vill också påpeka att detta inte alls är en bra bild, och det var inte heller meningen! Det är endast en testbild för högt iso!

Grill - EOS 1D iso 3200 - LR3 beta2

Här kommer två stycken utsnitt i 100% förstoring (inte mycket till förstoring som ni ser... bara 4 megapixlar i kameran ju.)

Den översta bilden är konverterad i Camera Raw (version 4.0 som är ganska gammal, men som jag tror representerar brusreduceringen fram till sista versionen av Camera Raw som kom med CS4, jag vet inte om versionen som kom med CS5 (version 6) har samma brusreducering som Lightroom 3 eller inte.)

Den nedre bilden är konverterad i Lightroom 3 Beta 2. Rejäl skillnad i färgbruset (som är det som stör klart mest). Visst är bilden fortfarande brusig, men inte så att det stör på samma sätt som den övre bilden från Camera Raw.

Båda är konverterade med färgbrusreduceringen satt till max (100).

Lightroom 2 / Camera Raw

Lightroom 3 Beta 2

Måste säga att jag är imponerad! Lightroom 3 står helt klart på min önskelista! Inte bara på grund av brusreduceringen, utan för att jag verkligen skulle behöva ett program där jag kan sköta allt - sortering, taggning, betygsättning, konvertering osv.

Kanske gör jag ett videoinlägg där jag visar programmet lite snabbt och vad man kan göra i det! Vi får se om det blir av i helgen. :)

Ni kan ladda ner betaversionen från adobes hemsida: http://labs.adobe.com/technologies/lightroom3/

Tänk dock på att det är en beta, och att den kommer sluta fungera efter den färdiga versionen av Lightroom släpps! Använd inte betan till annat än att testa programmet! Jag tror inte det kommer att gå att exportera biblioteket från betan till den färdiga versionen när den släpps!

Färgrymder

Jag har vid åtminstone fyra tillfällen på bara några dagar sett på olika fotobloggar folk som undrar varför bilder tappar färgen när dom lägger upp dom på nätet när de ser så bra ut i Photoshop. Med största sannolikhet så har bilden då sparats i AdobeRGB istället för sRGB.

Den översta bilden är AdobeRGB utan inbäddad ICC-Profil. Bilden under är sRGB (med ICC-Profil).

AdobeRGB utan icc-profil inbäddad

sRGB

Om man bäddar in icc-profil med en bild som sparas i AdobeRGB så kan bilden visas korrekt (utan bleka färger) i webbläsaren om webbläsaren stöder färgprofiler. Men eftersom man själv inte vet vad den som tittar på ens bilder använder för webbläsare och inställningar så är det inte en bra idé att lägga upp bilder på nätet i AdobeRGB.

När du öppnar en bild i Adobe Camera Raw så kan du längst ner i mitten klicka på texten och i rutan som kommer upp välja sRGB i den översta dropdownmenyn "Space" så som i bilden. Då kommer bilden när du öppnar den i Photoshop att vara i färgrymden sRGB från början och bör då vara säker för att lägga upp på nätet utan att ska tappa färger och se eländig ut.

sRGB guide

Om man redan har öppnat bilden, har en gammal bild redan sparad i AdobeRGB eller har fotat i jpeg i kameran med kameran inställd på AdobeRGB så kan man konvertera till sRGB i Photoshop.

1. Edit->Convert to Profile (Redigera->Konvertera till profil)
2. Profile: ändra till sRGB
3. OK

Konvertera till annan färgrymd

Egentligen borde detta inte vara något problem, för om du använder Save for web (spara för webben) när du sparar dina bilder så konverteras bilder automatiskt till sRGB fram till Photoshop CS3, i CS4 och CS5 finns där en kryssruta i save for web där man kan välja om man vill konvertera bilden till sRGB eller inte. Låt den vara ikryssad!

Alltså, använd sRGB inte AdobeRGB för webben!

Hoppas att detta kanske hjälper någon som haft problem med färgerna i sina bilder!

Ingen fotboll idag...

Nej det blir inget fotande av dagens match. Det har regnat i princip hela dagen och det är väldigt mörkt ute. Jag får helt enkelt vänta med att testa hur min 1D + 70-200 hanterar fotboll tills nästa hemmamatch...

Internetkrångel

Idag blir det nog inget fotoinlägg (jo jag la in en gammal bild ändå)... mitt internet har legat nere ett antal timmar idag (trasig router), men det är igång nu igen. Har dock inte hunnit fota något idag.

Däremot har jag hunnit titta på två lektioner i kursen "Digital Bildbehandling" som jag går på distans på högskolan i Jönköping. Jättesmidigt att kunna sitta hemma och titta på lektioner i videoformat framför datorn! Visserligen har jag inte lärt mig så hemskt mycket nytt eftersom kursen inte kräver någon förkunskap i Photoshop, och jag har redigerat bilder i Photoshop sedan 2002, men en del småtips och sånt har jag ju lärt mig!

Förhoppningsvis så blir det lite fotande imorgon i alla fall! Hade ju tänkt fota fotboll om det blir ok väder, annars får jag hitta på nåt att fota här hemma.

Eftersom jag inte fotat något idag så får det bli en bild från i höstas istället.

Skogen

Min fotoutrustning

Min kamerautrustning - Maj 2010

Jahaja, detta är då vad jag använder när jag fotar! (Bilden ovan är gammal, detta var innan jag fick min 550D, fotad med min gamla 300D som jag aldrig använder längre)
 • Canon EOS 550D
 • Canon EOS 1D
 • Canon EF 85mm f/1.8 USM
 • Canon EF 35mm f/2.0
 • Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM
 • Canon EF-s 18-55mm f/3.5-5.6 IS
 • Nikon Micro-Nikkor-P Auto 55mm f/3.5

Kameran (550D)

Den här kameran fick jag av Smartson.se då jag tillsammans med sju andra personer blev utsedd till testpilot som de kallar det, där jag under ungefär en månads tid fick testa kameran och skriva om hur jag upplevde kameran och därefter svara på ett frågeformulär. Efter testet var över fick jag behålla kameran! Till kameran fick jag även kit-objektivet EF-s 18-55mm f/3.5-5.6 IS. 

Kameran har en del fördelar över min 1D som jag tidigare använde som 1a-kamera, men även en del nackdelar.
550D'n har:
 • + Betydligt högre upplösning. 18mpix jämfört med 4mpix. Skillnaden mellan tex 12 eller 14 mpix är så liten + att det inte spelar någon roll, men skillnaden mellan 18 och 4 är klart märkbar
 • + Mycket större skärm med högre upplösning och mycket bättre bildkvalité
 • + Bättre brusprestanda på samtliga iso
 • + Live-view samt möjlighet att filma
 • + / - En mycket lägre vikt och mindre storlek än 1D (ibland en fördel, ibland en nackdel)
 • - Sämre autofokus
 • - Långsammare seriebildstagning
 • - Sämre byggkvalité och känsla över lag
 • - Mindre/sämre sökare
 • - Mindre sensor (1,6x crop vs. 1,3x crop)
Det finns såklart fler skillnader, men dessa är de viktigaste som jag kan komma på just nu. 

För det mesta fungerar kameran, men jag är inte helt nöjd med den. Autofokusen har klara problem ibland och kan lite för ofta missa fokus ganska rejält. Jag är inte heller så förtjust i den lilla sökaren eller att autofokus och seriebildstagning är så mycket långsammare än min 1D. Visst, det är ingen actionkamera eller proffskamera så som 1D är, men det är ändå frustrerande i vissa lägen. Som tur är fotar jag ganska sällan action, och om jag gör det så har jag ju fortfarande kvar min 1D som jag kan använda i så fall. Annat än vid sport så använder jag ändå inte seriebildstagning eller följande autofokus, så det spelar för det mesta ingen roll. 


Kameran (1D)

Kameran är Canons första proffskamera i 1D-serien från 2001. Den har hela 4,1 megapixlar! haha. Inte så mycket i dagens värld där många mobilkameror har fler megapixlar! Däremot så är den snabb med sina 8 bilder per sekund, och autofokusen hänger med väldigt bra.

Skärmen på baksidan är dock väldigt liten, lågupplöst och fruktansvärt dålig. Alla bilder får en väldigt blå ton... och man kan inte ens zooma in i bilder man tagit för att kolla skärpan. Den duger i princip bara till att kolla histogrammet och komposition + menyer.

Kameran ger också väldigt brusiga bilder om man jämför med nya kameror, och jag försöker att hålla mig till iso 100 om möjligt - allt annat blir synligt brusigt. Bruset från iso 200 och upp till ca 800 har tyvärr en del ränder i sig. Alltså linjer som går över hela bildytan som syns i bruset. Över iso 800 försvinner linjerna nästan eftersom det blir så mycket brus... Med Lightroom 3 går det dock att använda även iso 1600 och 3200 med okej resultat (beroende på hur höga krav man har...)

Batteritiden är inget vidare den heller, och batteriet är väldigt stort och tungt. Kameran väger 1585gram med batteri! Laddaren är inte liten den heller precis, men har åtminstone en klar fördel mot andra laddare - den kan ladda två batterier samtidigt.

På kamerans plussida hittar vi följande: Små filstorlekar (en raw-fil tar sällan mer än 4MB!), snabbhet, välbyggd, snabbaste slutartid på 1/16000 sekund, lågt pris begagnad, lite större sensor (1,3x crop - inte fullformat men närmre än vanliga 1,6x crop). Det finns säkert nåt mer plus, men jag kommer inte på mer just nu.


Objektiven

85mm - Väldigt trevligt porträttobjektiv! Ljusstarkt med bländare 1.8. Använder det till lite allt möjligt, och jag har bland annat fotat innebandy med objektivet vilket funkade över förväntan.

35mm - Det första objektivet jag köpte till min förra kamera (Canon EOS 300D). Ljusstarkt normalobjektiv på en 1,6x crop-kamera. Funkar helt okej. Autofokusen är inte lika tyst som USM-objektiv och har krånglat vid något enstaka tillfälle.

70-200mm - Väldigt trevligt teleobjektiv som är skarpt och fint. Inte alltför dyrt och ett rejält lyft över mitt gamla Sigma 55-200 f/4-5.6 som jag hade till min 300D tidigare.

55mm - Ett gammalt Nikon-objektiv som egentligen är pappas. Ger "fuskmacro" ner till skala 1:2 och är riktigt skarpt på bländare 3.5 vid närgränsen. Jag bländar i princip aldrig ner detta objektiv då bakgrundsoskärpan nerbländat är bland det värsta jag sett (vidöppet är den däremot bra).

Bild från igår

Blommor
Slänger upp en bild till från igår. Jag tycker det är så skönt nu när det börjar bli lite färg ute!

På onsdag hade jag tänkt fota fotboll nere i byn, Bjärnum - Hörja, åtminstone om det blir uppehållsväder.

Idag hade jag tänkt fixa vidare lite med bloggdesignen. Menyn ändras t.ex. från förstasidan till inläggssidan, så det ska ändras. Dessutom hade jag tänkt fota min kamera och mina objektiv och skriva ett inlägg om det, för annars kommer folk säkert fråga vad jag har för kamera osv, hehe. Får se om jag fixar det senare idag.

Senare projekt blir att byta ut profilbilden och eventuellt bilden i headern (den bilden är väldigt gammal) och börja göra några videoguider med tips och sånt!

Första bilden

Eld

Första bilden på min nya blogg! En bild från tidigare idag när jag och pappa var ute och eldade upp lite grenar från trädgården. Vi la grenarna i vår (tomma) damm och eldade upp dom. Fast man ser inte grenarna här för där ligger en liten nerförsbacke precis framför. Jag ska försöka att inte slänga in för många bilder i ett och samma inlägg här. Vill ni se lite fler bilder från idag kolla på min bilddagbok!

Ny blogg!

Hallå!

Välkomna till min nya fotoblogg. Även om min förra blogg inte gick så bra så har jag bestämt att jag ska försöka igen, fast på svenska istället för engelska denna gången och på blogg.se istället för wordpress.com. Tanken är såklart att jag ska lägga upp nya bilder och diverse tips om fotografering, redigering och annat fotorelaterat. Jag vet att det knappast råder någon brist på sådana bloggar nuförtiden så det ska bli intressant om jag lyckas locka några läsare hit!

Jag håller på att fixa med designen av bloggen så ni får ursäkta att det inte är så snyggt än! Det är svårare än jag trodde, haha :P

Dessutom så hittar inte bloglovin min blogg för tillfället så det går inte att följa mig där, än. Jag ska se om jag kan göra något åt det så fort jag kan! Edit: Nu funkar det tror jag! Tryck på knappen i menyn till höger.

Min gamla blogg ligger kvar på wordpress sålänge om ni vill kika: http://sebastianskarp.wordpress.com.


bloglovin


Välkommen till min fotoblogg. Jag heter Sebastian Skarp, är 27 år och bor i Åstorp, men är från Bjärnum. Jag jobbar på Apple Store på Väla utanför Helsingborg. Uppdateringen här är inte alltid den bästa, men när jag känner att jag har några nya bilder att dela med mig av så dyker de upp här.
RSS 2.0