Fotomaraton på lördag


Nu på lördag (ja, lördag, inte söndag!) ordnar fotosöndag ett fotomaraton. Det fungerar ungefär såhär:
En gång i tmmen mellan 09:00 - 14:00 presenteras ett tema på deras hemsida, facebooksida och twitter, som man ska fotografera. Alla bilder ska skickas in senast klockan 17:00. Bilderna bedöms sedan av en jury. 1an, 2an och 3an vinner presentkort på sammanlagt 6000kr på Japanphoto.

Vill ni vara med går ni in HÄR och läser igenom infon och anmäler er senast klockan 12:00 på fredag!

Jag har anmält mig, sen hänger det lite på vädret osv om jag faktiskt orkar vara med eller inte, men jag känner att det är lite sådana här saker jag behöver för att komma igång med fotograferandet igen.

Många nya kameror och objektiv

Jag hade tänkt att göra ett inlägg om lite nya kameror och objektiv som presenterats den senaste tiden, för det är ju alltid spännande med nya kameror och objektiv! Åtminstone tycker jag att det är roligt. 

Vill ni läsa mer om de olika funktionerna och specifikationerna rekommenderar jag att läsa dpreview.com.
Canon EOS 1D X - Canons ersättare till både 1D mark IV och 1Ds mark III. Fullformat, 18 mp, 12 bilder per sekund (14 bilder per sekund i jpeg). Denna kamera vill jag ha! Den är snabbare än 1D IV, har fullformat och de har hållt upplösningen på en rimlig nivå. Den känns helt enkelt väldigt all-round. Någon som har cirka 60.000kr att ge mig?

Nikon D4 - Nikons motsvarighet till Canons 1D X. Fullformat, 16 mp, 10 bilder per sekund (11 bilder per sekund med låst fokus och exponering). Hade jag använt Nikon istället för Canon hade detta varit drömkameran för tillfället.
Nikon D800 - Presenterades officiellt idag. En hybriduppdatering, en korsning mellan D700 och D3X känns det som. Fullformat, 36 mp, 4 bilder per sekund (6 bilder per sekund i DX-läge). För tillfället den dSLR med högst upplösning (om vi inte räknar med de digitala mellanformatskamerorna) just nu. Den höga upplösningen lär vara trevlig för porträtt/reklam/landskaps-fotografer, men är mer än jag vill ha i min huvudkamera. Däremot hade jag inte tackat nej till upplösningen i en andrakamera så att jag kan använda den där jag verkligen vill ha maximal upplösning. Känns vettigt prissatt på cirka 25.000kr.
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM - En uppdatering av Canons gamla 24-70 f/2.8. Cirka 150 gram lättare och den lär vara skarpare, framförallt i hörnen, än den gamla modellen. Den kommer dock att kosta mycket mer, 23.000kr kostar den på Scandinavian Photo, där den gamla kostar 11.695kr. Tyvärr verkar så gott som alla objektiv från alla tillverkare bli märkbart dyrare än de objektiv som de ersätter.
Canon EF 24mm f/2.8 IS USM - Canon har nu ersatt två av de äldsta fasta objektiven i sin lineup med nya moderna versioner med både IS och USM. Kanske kommer också en uppdaterad version av deras 35mm f/2 (som jag äger) snart? Tyvärr är även dessa två objektiv ganska mycket dyrare än de objektiv de ersätter. 7 700kr för 24mm och 7 500kr för 28mm.
Canon EF 28mm f/2.8 IS USM - Se texten ovan.
Canon Powershot G1 X - En spännande ny kompaktkamera som ersätter Canon G12. Sensorn är nästan lika stor som Canon 1,6-crop dSLR'er och 14 megapixlar. Med andra ord har den en bildkvalitet som är jämförbar med de flesta instegs-dSLR'er. Manuella kontroller, RAW och en vridbar skärm har den också. Priset ligger på 7 000kr.
Fujifilm X-Pro1 - Fujifilms nya toppmodell. För ett år sedan kom X100, i höstas X10 och nu kommer alltså X-Pro1. Den har en hybridsökare likt den på X100, alltså både optisk och digital sökare. Till skillnad från X100 har X-Pro1 utbytbara objektiv. APS-C (1,5-crop) sensor med 16 mp, utan lågpassfilter, vilket bör resultera i väldigt bra detaljupplösning. Tre objektiv har presenterats: 18mm f/2, 35mm f/1.4 och 60mm f/2.4 macro (motsvarande 27mm, 53mm, 90mm). Det finns alltså ännu inga zoom-objektiv, men det ska komma under 2013. 1 700 USD för enbart kamerahuset, 600 USD för 18mm och 35mm, 650 USD för 60mm. Det är alltså en ganska dyr kamera, men jag vill ha! Såklart...
Pentax K-01 - Detta måste vara en av årets absolut fulaste kameror! Spegellös kamera med 16 mp APS-C-sensor. Kameran tar Pentax vanliga objektiv med K-fattning. Detta är den enda kamera i detta inlägg som jag inte vill ha.


Sådär, en snabb genomgång av några av alla de nyheter som dykt upp på sistone. Det har givetvis kommit fler nyheter, men dessa tyckte jag var intressanta i alla fall.

Om man ska nämna några andra nyheter så kom Canon också med en hel hög nya kompaktkameror idag. D20 (undervattenskompakt) och Ixus 240 HS (kompakt med WiFi) var de mest intressanta där. Nikon släppte sina nya kompaktkameror för en vecka sedan. Men, kompaktkameror är jag inte så värst intresserad av (borträknat G1 X då, men den har stor sensor) eftersom sensorerna är så små och bildkvalitet sällan är bra i annat än mitt på ljusa dagen.

Voigländer släppte ett 17,5mm f/0.95 till Micro-Fourthirds idag vilken kompletterar deras 25mm f/0.95 bra (motsvarande 35mm resp. 50mm).

Sist med inte minst så kommer SLR Magic släppa ett 50mm T0.95 (f/0.92) till Leica M och enligt de exempelbilder jag har sett ser det väldigt lovande ut! Men, det är ännu ett objektiv som jag kan sätta upp på "dröm-listan" som jag absolut inte har råd med (antar jag, inget pris är presenterat än).

(Avslutningsvis, blir galen på blogg.se, jag kan inte få det sista textstycket att bli vänsterställt...)

Måne

Snabb bild på månen tagen ut genom fönstret. Egentligen borde jag gått ut och använt stativ, men det hade jag inte tid med. Bara några minuter senare var månen så pass långt upp på himlen att den inte längre var röd. Önskar att jag haft ett lite längre teleobjektiv också. 200mm räcker inte så långt. bloglovin


Välkommen till min fotoblogg. Jag heter Sebastian Skarp, är 27 år och bor i Åstorp, men är från Bjärnum. Jag jobbar på Apple Store på Väla utanför Helsingborg. Uppdateringen här är inte alltid den bästa, men när jag känner att jag har några nya bilder att dela med mig av så dyker de upp här.
RSS 2.0