26 grader

Idag har det varit 26 grader i skuggan! Jag och mamma var och plockade jordgubbar i förmiddags. Det var faktiskt första gången denna sommaren som jag åt jordgubbar! Jag ska klippa gräset också, men det får vänta tills lite senare idag då det förhoppningsvis blivit lite svalare.

Blomma

Blomma

Leica = Vill ha

Jag har ju som ni säkert vet nyss fått en Canon EOS 550D från smartson att testa och utvärdera! Efter testperioden får jag behålla kameran. Men, det jag egentligen vill göra är att sälja mina Canonkameror och objektiv och istället köra på en Leica M8 med 2-3 objektiv. Galet? Kanske det, men jag vill ha något litet och simpelt, något som är annorlunda från en systemkamera, men ändå kan producera bilder av hög kvalité. Nyckelorden är nog "litet" och "simpelt", för det är precis vad dessa kameror är. Ingen autofokus, inga zoomobjektiv, inga "onödiga" funktioner, utan bara det mest grundläggande för att kunna fotografera.

Leica M8

Egentligen vill jag såklart ha en M9 som är nyare och bättre, men den är definitivt utom räckhåll rent ekonomiskt.

Leica M9

Såhär ser den ut (den är egentligen lika stor som M8'an, det är Leicas hemsida som har lite olika storlek på bilderna bara). Nästan lika dan på utsidan, men som vi alla vet är det ju insidan som räknas!

 

M8 har en sensor på 10 megapixlar och 1,33x crop. Alltså är sensorn ungefär lika stor som i min 1D, men med högre upplösning, och större än den i min 550D. M9 har en fullformatssensor på 18 megapixlar. M9'an är också bättre på höga iso och har lite andra småsaker som gör den lite bättre.

 

Det som däremot är Den stora anledningen att köra Leica är optiken. Svindyra, givetvis, men objektiven är för det mesta väldigt bra, både optiskt och mekaniskt. Att hålla ett Leicaobjektiv i handen får i princip vilket Canon- eller Nikonobjektiv som helst att kännas plastigt och dåligt. Ja, jag har hållt i en M9 och några objektiv (och givetvis Canon L-objektiv osv.)

 

Det som stoppar mig är pengarna. En ny M9 kostar 60.000kr. En begagnad M8 17.000-22.000kr ungefär. Nya objektiv från lite drygt 10.000kr. Objektiv finns såklart biligare begagnade, eller nya från Zeiss eller (Cosina)Voigtländer, men med kamera + t.ex. Voigtländer 35mm f/1.4 hamnar vi ändå på ca 22k-25k beroende på hur billigt man hittar M8'an. Jag vet inte hur mycket jag skulle få ihop av att sälja mina Canonprylar, men det skulle inte bli så mycket tyvärr.

 

Vad är då annorlunda med en M jämfört med en digital systemkamera? Detta är en mätsökarkamera. Man tittar alltså inte genom objektivet så som man gör med en spegelreflex, utan man tittar rakt genom sökaren (det stora fönstret uppe i vänsterhörnan, höger på bilderna) och ställer fokus med en genomskinlig överlappande bild i mitten av sökaren. I sökaren ser man också linjer som indikerar kanten på bilden. Detta behövs ju eftersom sökaren ger samma bildvinkel oavsett vilket objektiv du har. Om du sätter på ett 50mm objektiv till exempel så lyser linjerna för 50mm objektiv (och en brännvidd till, de dyker upp i par på en Leica M), så du ser alltså i sökaren både vad som kommer med i bilden, men också vad som finns utanför bilden. Väldigt bra ibland att kunna se folk som går in i bilden innan de kommer in i bildytan!

 

Kameran och objektiven är också mycket mindre än en systemkamera. Objektiven kan bli så mycket mindre eftersom de sitter mycket närmre sensorn. Samma princip som för microFourThirds-kameror som Panasonic GF1 eller Olympus E-Pl1 som också gör mindre kameror och objektiv.

 

Det finns såklart fler fördelar (och nackdelar) jämfört med vanliga systemkameror, men jag tänker inte lista alla här, för det är ingen som orkar läsa då...

 

Pappa

Pappa, fotad på fotomässan i Göteborg i våras med en M9 + 35mm f/2.0. Inte världens bästa bild precis, men så blir det på fotomässor... sällan man får till något vettigt. Speciellt med en kamera man inte är van vid!

 

Nej, det jag behöver är ett JOBB! Någon som har något åt mig? Ett jobb så hade jag ju tjänat in kameran + ett par (billiga) objektiv + en 27" iMac på några månader (förutsatt att jag inte har några övriga utgifter...). Det hade inte varit helt fel!

 

Läs mer om Leica M-systemet på Leicas egen sida HÄR, kolla objektiven HÄR.


Månen@200mm*1,6

Tyvärr ganska mycket värmedaller i luften, så månen ser inte riktigt rund ut, haha.

100% crop från 550D 18mpix. Använde mitt EF 70-200 f/4 L USM. För att komma riktigt nära och bra så behövs såklart betydligt längre brännvidder, men detta får duga. Ett 800mm skulle ju inte sitta helt fel, men det kostar över 100k...

Månen


Stationen i Malmö

Malmö igår.

Stationen

Stationen

Stationen


Lund/Malmö

AJ! Jag har grymt ont i mina fötter och i mitt vänstra lår just nu... Ganska många kilometer blev det idag, i både Lund och sedan Malmö. Har nog gått i alla fotobutiker och Applebutiker i både Lund och Malmö, haha. Testade lite olika objektiv och kameror i de olika affärerna. Testade också 27" iMac'arna och jag viiiiill ha!

Jag märker också att bilderna på bloggen borde vara större för att ni tydligare ska kunna se skärpa och oskärpa bättre. I en liten bild upplevs skärpedjupet mycket längre än i en större bild, alltså är det svårare att separera objekt i en liten bild. Givetvis ser man också små detaljer bättre i en större bild. Men jag vet inte hur jag ska göra... Att göra bilderna klickbara för att få upp en större version känns inte helt bra, för det är nog inte så många som skulle orka klicka på mer än någon enstaka bild då och då. Samtidigt vill jag inte göra bloggen för bred för att visas på små skärmar. Just nu är (de liggande) bilderna 650px breda (stående sätter jag höjden till 700px). En ökning med 100px skulle nog få plats om jag ökar bredden på bloggen lite, men det skulle inte tillföra sååå hemskt mycket i själva bilderna.

Någon som orkade läsa mitt svammel i förra stycket som har någon bra idé?

Ferrari

Torg

Torg

Torg

Torg

Fiat

Cykel

Kameran igen

Ja jag vet att det är mycket tjat om den nya kameran! Förlåt. Tog ett par snabba bilder av den (med min 300D). Däremot har det inte blivit mycket fotande med kameran... igår hade jag inte tid, och idag har jag bara inte orkat än. Men det blir förhoppningsvis bättring snart. Jag har köpt ett sommarkort (JoJo sommar, Skånetrafiken) så jag kan åka buss, Pågatåg och Öresundståg hur mycket jag vill fram till den 15e augusti inom Skåne!

550D

550D

550D

iOS4

För en liten stund sedan släpptes nya iOS4 - alltså den fjärde versionen av operativsystemet som körs på iPhone, iPod Touch och iPad. Det är dock bara iPhone och iPod Touch som får den här uppdateringen idag, iPad får nog vänta några månader.

Jag har precis laddat ner uppdateringen (bäst att passa på innan Apples servrar går ner totalt, det tog bara 5 minuter att dra ner uppdateringen), men jag har inte installerat den än. Jag vet inte om jag ska installera den idag eller om jag ska vänta till imorgon bara för säkerhets skull om det skulle vara så att några allvarliga fel upptäcks först nu när uppdateringen är allmänt tillgänglig. Den har ju betatestats under en lång period och det bör vara säkert att uppdatera redan nu.

Läs mer om vad som är nytt här: http://www.apple.com/se/iphone/softwareupdate/

Nu har dessutom kamerabloggen på smartson.se kommit upp: http://testklubben.smartson.se/blogs/testpiloter_testar_canon_550d/

Edit: Jag uppdaterade direkt. Två screenshots från min nyuppdaterade iPhone! :D

iOS4


iOS4


Filmsnutt

En liten filmsnutt direkt från kameran. Filmad med 550D + EF 85mm f/1.8 @ f/2 eller 2.2, kommer inte ihåg. Tror det var iso 100 och ca 1/100 exponeringstid. 1080p/24.

Imorgon kommer förhoppningsvis vidare instruktioner från Smartson om hur man ska gå till väga med själva bloggandet på deras sida och såntdär.


Trädgården

Har inte varit på något riktigt fotohumör idag, men gick ut en liten sväng i trädgården och tog några bilder och några små filmklipp. Eller små och små... filmfilerna tar ca 330MB per minut! Filmen kommer i ett nytt inlägg om nån timme eller sådär. Bara ett litet klipp på blomman i den översta bilden, direkt från kameran utan redigering.

Blomma

Sallad

Sallad

Blomma

test
100% beskärning av en hel bild.

Klassträff

Igår var det klassträff med N3B! Det var tyvärr många som inte kom, men det var fler än förra året som dök upp. Första riktiga testet för nya kameran också. Blev väl sisådär med bilderna. Inte det lättaste att fota, utan det blir mer ogenomtänkta snapshots, inget seriöst fotande alltså.

Skärmen på kameran är grymt bra, och bilderna ser väldigt bra ut på den, på gott och ont. När man kollar på bilderna på datorskärmen så ser dom inte lika bra ut...

Solnedgång

Alex


Robel

Christian

Oscar


Första bilden

Första

Detta är den första bilden någonsin med den nya kameran! Absolut inget mästerverk! Första bilden med en ny kamera blir aldrig bra! Haha. Har bara tagit 12 bilder än så länge, jag kan inte ut och testa mer nu för annars tar batteriet slut så att jag inte hinner ladda det innan jag ska iväg om en dryg timme. Testade att filma lite också, men inget märkvärdigt så det får ni inte se! Detta var bara en liten första snabbtest!

Jäklar vad liten kameran är, och va stor skärmen är! Enorm skillnad mot min gamla kamera! Har bara hunnit känna lite på den än, så jag väntar lite med att skriva ner mina "första intryck" då jag inte hunnit testa allt än!

Canon 550D - äntligen har den kommit!

Äntligen har både min och Claras kameror kommit! Dock fick jag med en liten väska och en bok också, vilket Clara inte fick. Men men, vi fick ju båda det viktigaste (kamera, batteri, minneskort, objektiv, och övriga sladdar och sånt!). Kika in på www.smartson.se och anmäl er som testpiloter till andra produkter, vem vet, ni kanske har tur precis som jag hade!

Jag försökte mig på att spela in en liten film när jag packar upp kameran... haha, det blev väl inte så jättebra precis, och den är inte på något vis klippt eller redigerad, bara direkt från webbkameran och sen upp med filen på Youtube!

Klippet laddades upp nyss (18e juni, ca 14.00). Kvalitén blir bättre så småningom. Just nu är ljudet lite ur synk dessutom. Inget jag kan göra något åt.


Kamera påväg!

Solnedgång

Jag är ledsen att det var ett tag sen det kom några nya bilder, och det dröjer ytterligare några dagar tyvärr. Jag har helt enkelt inte fotat de senaste dagarna, så då blir det såhär. Jag har mest gått och väntat på min nya 550D som jag som sagt får från smartson.se för att testa under en månad och skriva vad jag tycker om den, och därefter får jag behålla den och göra vad jag vill med den. Idag har kameran skickats och jag har fått kolli-nr och kan spåra paketet som senast skymtades i Stockholm, så om posten inte klantar till något så kan jag hämta ut den imorgon! Om kameran kommer mitt på dagen så hinner jag förhoppningsvis göra en "un-boxing" video där jag packar upp kameran och visar den lite snabbt och lägga upp på Youtube och här på bloggen. Clara (den andra hälften i testpilotteamet) har inte fått något kolli-nr än, så vi vet inte om hennes kamera har skickats än. Anledningen att det tagit så pass lång tid innan kamerorna skickats är tydligen att kameran varit slutsåld överallt och att smartson inte har kunnat få tag på kamerorna förrän nu.

Eftersom jag ska testa kameran i en månad och skriva om den så måste jag ju ta mig i kragen och gå ut och fota lite mer! Måste hitta något roligt att fota också! Köra iväg någonstans och fota något nytt. Borde kanske köpa ett såntdär busskort (JoJo Sommar) så att jag får åka hur mycket jag vill inom Skåne med buss, Pågatåg och Öresundståg! 485kronor kostar det, och om man åker någorlunda mycket så lönar det ju sig ganska fort. Betydligt billigare än att köra bil blir det fort iaf, men mindre smidigt förstås!

Imorgon kväll är det klassträff (som jag också nämnt tidigare, har inte så mycket nytt att komma med, haha)! Ska bli roligt att träffa den bästa klassen igen, iaf de flesta. En del kan ju tyvärr inte komma. Bilder från det kommer förhoppningsvis på lördag eller söndag. Kommer tyvärr förmodligen vara upptagen med en massa annat i helgen, så vi får se hur mycket tid jag har till bilder och kameran då, men lite nytt ska jag väl kunna klämma in! Bilden ovan är för övrigt från "klassträffen" förra året, om man nu kan kalla det klassträff... inte många som kom, för det var lite för plötsligt påtänkt.

Hur som helst, håll utkik efter en un-boxing-video av kameran imorgon någon gång (förutsatt att kameran kommer imorgon, haha)!

Inför balen

Bal

Fotade min brors kompis + baldejt lite snabbt hemma i trädgården innan balen. Lite ont om tid och framförallt inget riktigt bra ställe där det gick att få avstånd till bakgrunden gjorde att resultatet blev, ja, som ni ser ovan! Haha.

Har fått svar från Smartson idag, tyvärr har kameran inte skickats än, utan skulle förmodligen, men inte garanterat, skickas imorgon. Detta betyder att den nästan garanterat inte kommer innan klassträffen på fredag :( Attans också, jag som hade hoppats kunna filma med kameran ju! Jag får nöja mig med stillbilder från mina gamla kameror helt enkelt och kanske några filmsnuttar med min iPhone.

Avslutningsvis skulle jag bara vilja tipsa alla om en väldigt trevlig sida med mycket bra bilder! Perfekt för inspiration. www.1x.com där folk kan ladda upp sina bästa bilder, men där alla bilder gås igenom en "screening"-process innan de publiceras. Alltså kommer bara de allra bästa bilderna upp på sidan vilket gör att alla bilder håller väldigt hög kvalité! Tror bara ett tjugotal bilder publiceras varje dag, så kika in där för att se bra foto!

Balen - några fler bilder

Jag måste bara säga att det ovanligt många dåliga bilder från balen! Men eftersom jag inte känner så många så spelar det mindre roll, bara några blev hyfsade... Jag är definitivt inte nöjd med resultatet, men vafan... Det blev lite olika sorters bildbehandling på bilderna, och två "ryggbilder". Jag har många fler bilder, och där är säkert andra som kanske är bättre, men jag orkar inte gå igenom dom nu.

Bal


Bal


Bal


Bal


Bal


Bal


Bal

Studentbal - en första bild

Idag var det bal för studenterna i Hässleholm! I år var balen flyttad från Statt till Hovdala, vilket gav en helt annan miljö. Istället för mitt i staden så var det grönt och fint där studenterna gick från bilarna in till slottet. Dessutom var det mycket längre för dem att gå, så det blev inte alls lika trångt för åskådarna, vilket var väldigt skönt!

Det blev många bilder, men jag ska nog vänta tills imorgon med att redigera dem. Här får ni en bild i alla fall! Fler kommer imorgon antagligen.

Bal

Studenten och regn

Idag tog 3:orna i Hässleholm studenten! Grattis till er!!!

Tyvärr har vädret idag varit allt annat än bra, och regnet och öst ner större delen av dagen, med endast kortare perioder uppehåll. Eftersom jag inte känner så många som tar studenten idag, och jag bara hade tänkt köra in till stans för att fota för min egen skull så hoppade jag över det på grund av vädret. Däremot hade jag tänkt fota lite på balen på söndag då de har sagt att det ska bli bättre väder.

Bilden nedan är från 2007 då jag tog studenten (jag som tagit bilden, så jag är såklart inte med på bilden). Gammal bild omredigerad från en lågupplöst, lite för hårt komprimerad jpg-bild, så kvalitén är inte den bästa.

Om en vecka är det klassträff med klassen förresten! Ska bli kul att träffa folket från N3B igen!

Student

En månad!

Hurra! Idag fyller min lilla blogg 1 månad! Grattis till den! Under den månaden har det blivit 24 inlägg (25 med detta), inte så illa ändå, nästan ett inlägg per dag. Målet med bloggen är givetvis inte att skriva minst ett inlägg per dag, jag gör inlägg när jag har något att skriva eller några bilder att visa, men det är ju roligast om bloggen är någorlunda aktiv! :)

Tre prenumeranter på Bloglovin' har jag också! Eller två egentligen... den tredje är jag själv, haha! Tack Lajke och Rebecca för att ni följer min blogg på Bloglovin'! Vill du också följa min blogg, klicka här!

Tänkte också passa på att berätta att min nya router har kommit nu, så nu ska förhoppningsvis internetanslutningen vara lite stabilare än tidigare! Däremot har jag inte fått nåt mejl från Smartson om kameran än... Jag vet, det har bara gått ett par dagar, men jag vill ju ha mer info NU!

Bild från i höstas, soluppgång!

Sjö

Lång dag, inte mycket sömn

Idag har jag varit iväg hela dagen och hälsat på hos mina mostrar och hos min mormor! Lång och jobbig dag, hehe. Dessutom har jag bara sovit 2-3 timmar inatt... så jag är ganska trött. Fotade bland annat min ena mosters lägenhet som ska säljas plus diverse prylar som ska säljas, så nu ska jag tanka över bilderna och redigera lite.

Däremot så har jag inga nya bilder att visa här på bloggen, så ni får två bilder från i förrgår från promenaden hem från bilutställningen. Pappa på den översta bilden om ni undrar.

Har förresten inte fått något mer mejl från smartson angående kameran än. Väntar med spänning.

Pappa

Träd

"De utvalda" - Canon 550D från smartson.se!

Idag fick jag ett mejl från smartson.se som såg ut såhär:

Smartson

http://testklubben.smartson.se/blogs/testpiloter_testar_canon_550d/default.aspx

Gissa om jag blev glad!? Haha, och Clara trodde inte på mig när jag berättade på msn. Det var knappt att jag trodde på det själv när jag läste det. Det ska bli spännande att testa en ny kamera.

Jag vet ännu inte när kameran kommer eller exakt hur själva testningen går till annat än att det ska bloggas på smartsons sida som jag länkade ovan. Det står ju i mejlet att de utvalda (hur fint låter inte det!? "De utvalda"!) kommer få mer information via epost, men något mer mejl än detta har inte kommit än.

Mer info kommer så fort jag får veta mer!

Bilar på nationaldagen

Idag gick jag, mamma och pappa ner till Åke Karlssons bilverkstad där det var bilutställning. Jag fotade såklart! Använde bara min 1D + 35mm f/2. Funkade ganska bra, men hade klart varit smidigare med en zoom, typ 16-35 eller 24-70, men nån sån har jag inte, hehe.

Det har blivit en del inlägg nu med ganska många bilder, men det är så svårt att bara välja 2-3 stycken! Men jag antar att det inte gör så mycket. Bilderna är ju själva poängen med bloggen!

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Bilar

Fotboll: Vittsjö-Mallbacken 5-0

Idag blev det lite fotboll från damernas söderetta, Vittsjö - Mallbacken som slutade med vinst för hemmalaget Vittsjö med 5-0. Ja, jag vet att jag sagt att fotbollsfoto inte riktigt var min grej, men det händer ju inte så hemskt mycket här i krokarna precis, så...

Men det var nära att det inte blev något fotat alls, för en dryg halvtimme innan jag skulle köra hemifrån upptäckte jag att kameran, när jag försökte formatera minneskortet, sa att kortet var 1.1GB stort, och inte 2GB som det egentligen är! Dessutom sa räknaren som visar hur många bilder man får plats med på kortet att jag bara hade plats för lite drygt 200 bilder, och inte 403 som den brukar säga vid tomt minneskort. Samma sak när jag bytte till ett annat kort. Men jag tänkte att jag kan ju försöka ändå, så hemskt många bilder hade jag inte tänkt ta ju!

Jag fotade på, men var lite försiktig och inte slösa på de ca 200 bilder jag hade enligt kameran. I halvtid visade den att jag hade ca 80 bilder kvar, och jag provade att byta minneskort. Men nej, den säger fortfarande ca 80 bilder! Jag fortsatte att fota, och när räknaren var nere på 0 blinkar "Full" i displayen, men på skärmen står att räkneverket har nått sin maxgräns, och frågar om jag vill skapa en ny mapp och nollställa räknaren, jag trycker OK och sen fungerade allt som vanligt! Det var bara filnumreringen som nått upp till 9999.

Här kommer lite bilder:

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.

Fotboll. Vittsjö-Mallbacken.Fotboll: Bjärnum-Tyringe 1-1

Var nere i byn och försökte fota fotboll igen, men det går sisådär med det. Skulle inte varit fel med ett 300mm f/2.8 eller nåt sånt! 70-200mm känns lite kort ibland, och bländare 4 lite ljussvagt. Fotbollsfoto är nog inte riktigt min grej, hehe. Men det är roligt ändå!

Matchen slutade 1-1 och var väl ganska rättvist om man såg till chanser och spel. Kanske att Tyringe hade lite bättre spel stundvis, men som sagt, 1-1 var ganska rättvist. Bjärnum hade verkligen behövt vinna denna matchen efter att ha förlorat förra matchen mot Osby med 0-1, vilket var årets första förlust.

Här kommer ett urval av bilder.
Fler bilder finns nu på bilddagboken.

Fotboll

Fotboll

Fotboll

Fotboll

FotbollFotboll

Fotboll

Filmtips - Street Photography

Ett litet filmtips till er idag!

Street Photography: Documenting the Human Condition av Chris Weeks.

Del 1 | Del 2 | Del 3

Filmen handlar om gatufoto, och är väldigt inspirerande! Jag vill också ut och fota random folk på gatan, haha! Hur som helst så tycker jag att ni ska titta på filmen om ni är intresserade av fotografi. De tre delarna är tillsammans ca 40 minuter.

Street Photography

När det inte går som man vill

Idag försökte jag mig på att ta en bild med kort skärpedjup med samma teknik som i bilden i detta inlägget här, alltså att fota med min 85mm på bländare 1.8 och göra en "panorama" typ fast åt båda hållen så att säga, och sätta ihop till en bild som då får skärpedjupet från en 85mm f/1.8 men bildvinkeln från ett vidvinkligare objektiv. Men Photoshop ville inte stitcha ihop alla bilder som det var tänkt så det blev inget med det... tråkigt när det inte går, men efter att ha tittat på bilderna så förstår jag att Photoshop inte ville sätta ihop dom - flera av bilderna innehöll ingenting i fokus, och då blir det svårt att räkna ut hur bilderna ska sitta ihop!

Istället får ni en vanlig liten blomma! Inte lika spännande precis, men bättre än inget.

Fint väder var det iaf hela dagen idag, och det ska bli fint resten av veckan också verkar det som just nu åtminstone. På fredag är det hemmamatch för A-laget igen så då blir det kanske ett nytt försök till fotbollsfoto. Ska se om jag kan testa en annan "taktik" för att få några bättre bilder. Lite fler bilder på publik, spelarna på bänken, detaljbilder osv. Helt enkelt lite mer än bara spelbilder. Från förra matchen är den första bilden med motljuset min favorit, en lite annorlunda fotbollsbild!

Blomma


bloglovin


Välkommen till min fotoblogg. Jag heter Sebastian Skarp, är 27 år och bor i Åstorp, men är från Bjärnum. Jag jobbar på Apple Store på Väla utanför Helsingborg. Uppdateringen här är inte alltid den bästa, men när jag känner att jag har några nya bilder att dela med mig av så dyker de upp här.
RSS 2.0