Några glömda bilder och en dokumentär

Måndag. Alltså en ny vecka och långa dagar på praktiken. Tänkte bara uppdatera här med två bilder från i torsdags som jag glömde lägga upp innan och länka till en dokumentär som jag såg igår och som jag tycker att ni ska titta på om ni gillar dokumentärfoto. 

Vi börjar med bilderna. 


Och så dokumentären.

"Arktis sista dagar" med berättelser och bilder från Island och Grönland av isländske fotografen Ragnar Axelsson. Videon finns tillgänglig på svtplay till och med den 13e maj, så passa på att titta innan dess.


Stationen

På lunchen igår gick jag bort till stationen och fotade lite.


Åker

Eftermiddagssol över åkern utanför huset.

Imorgon lägger jag upp några bilder jag fotade på stationen i Malmö idag.

Har också kommit fram till att jag nog ska ändra lite på bloggen. Jag vill göra bilderna ganska mycket större. De är nu 750 pixlar breda, och jag funderar på att göra dem ungefär 1000px istället. Vi får se hur det blir med det.


Blandade bilder

Lite blandade bilder från igår. Med 14mm'aren igen... Måste dra ner på användningen av det, men det är svårt! Beroendeframkallande. 

Nu är helgen snart slut. Det var hemskt vad det gick fort! Tredje praktikveckan drar igång imorgon. Just nu är jag inte helt överlycklig över det precis. Det tar ju liksom hela dagen. Vakna 05:45, åk hemifrån 06:45 och kommer hem runt 18:10 (om inte tåget är mer än 8 min försenat, för annars tar det 40min extra). Äta. Duscha. Sitta vid datorn en stund. Gå och lägga sig runt 22. Det blir inte mycket fritid. Hade jag bara fått betalt så hade det inte varit riktigt lika jobbigt... haha. 


Stjärnklart

Canon EOS 5D + Samyang 14mm f/2.8

Bilderna fotade med 30 sekunders slutartid, bländare 2.8 - 4.0 och iso 800 - 1600.


Självporträtt...

Självporträtt på 14mm. Inte alltför smickrande precis. Man får en extra stor näsa med såhär extrem vidvinkel eftersom kameran är så nära ansiktet. 

Och ja, jag tar för många bilder med det nya objektivet och för få med mina andra objektiv... Fast tyvärr har jag inte alls tagit så mycket bilder som jag skulle vilja. Dels har vädret i veckan inte varit det bästa, men framförallt så har jag ju praktik vilket innebär att jag oftast inte är hemma förrän klockan 18, och då är jag för trött för att fota.

Nu är det helg och vädret har varit bra, men jag har samma problem som jag haft länge nu - jag har inget kul att fota.


Promenad

Jag och pappa tog en promenad idag. Givetvis följde min 5D med tillsammans med Samyangen. Alla bilder är alltså fotade med 14mm på fullformat. En väldigt rolig kombination, men inte helt lätt att fota med. Dessutom tror jag att det krävs lite träning för att hitta bilder som passar i denna extrema vidvinkel.

Huset på andra och tredje bilden är farmor och farfars hus där vi stannade till längs vägen och pausade lite.


Bror

Foto: Sebastian Skarp
Modell: Jonatan Skarp

Canon EOS 5D + EF 85mm f/1.8 @ f/2.2

(Klicka på bilderna för att se dem större)


5D

Igår köpte jag en begagnad Canon 5D. Originalet alltså, inte mark II eller III. Tog några bilder i Lund, men det blev inte så många. Var lite trött eftersom jag varit på praktiken på förmiddagen. Dessutom blåste det kallt.

Jag kände lite snabbt på en 5D mark III på Mattssonsfoto också igår. Jag vill ha! Haha. Den känns klart bättre än 5D'n. Den ÄR klart bättre också såklart. Hade man bara tjänat några kronor på att ta lite fotouppdrag då och då så hade det ju inte varit en omöjlighet. Nåja, kanske när 5D mark IV kommer och mark III'orna blir billigare...

De tre första bilderna är tagna med mitt nya Samyang 14mm som ni säkert kan se. Sista bilden är tagen med mitt 35mm f/2. 


Nytt objektiv: Samyang 14mm f/2.8

Idag fick jag paket på posten! Det innehöll detta Samyang 14mm f/2.8 som jag beställde förra veckan! Tyvärr har jag inte haft tid att testa det mer än 5-10 minuter i trädgården. Dessutom har jag ju inte någon fullformatskamera (än) så jag testade det på min 1D som iaf har en APS-H-sensor (1,3-crop) där objektivet motsvarar ungefär 18mm på fullformat. Med andra ord så är det ganska vidvinkligt redan där. Ska bli kul att fota med detta objektivet. Testbilderna tog jag mest för att se så att det verkar okej, och det verkar det som att det är.

Förövrigt så kan jag ju passa på att berätta att jag har påbörjat min praktik nu. Igår var första dagen på IT-avdelningen på BRIO i Malmö. Det innebär såklart att jag inte har så värst mycket fritid under veckorna. Klockan ringer 05.40 och jag är hemma igen ca 18.00, och då ska jag äta osv. Det är nog nu man kommer börja uppskatta helgerna betydligt mer än jag gjort tidigare, haha!

Bild på objektivet, fotat med iPhonen


Vid närgränsen (28cm) på bländare 2.8. Riktigt skarpt i mitten även på 2.8. 

Bländare 8

Vid närgränsen på bländare 2.8 igen. 


Bländare 11. Handtaget är mindre än en decimeter från frontlinsen på objektivet. Iso 1600. Brusreducerad...


bloglovin


Välkommen till min fotoblogg. Jag heter Sebastian Skarp, är 27 år och bor i Åstorp, men är från Bjärnum. Jag jobbar på Apple Store på Väla utanför Helsingborg. Uppdateringen här är inte alltid den bästa, men när jag känner att jag har några nya bilder att dela med mig av så dyker de upp här.
RSS 2.0